Het stroomverbruik van uw (toekomstige) zwembad.

Vandaag de dag zijn stroomverbruik en de daarbij behorende energiekosten een groot punt van aandacht. Bij de aankoop van een zwembad denk je al gauw, dat zal een hoop stroom verbruiken. Daarom kijken wij nu met jou naar de meest energiezuinige oplossingen voor jouw toekomstige zwembad. Denk hierbij aan het stroomverbruik van de zwembadinstallatie, maar ook aan hoe er zo min mogelijk stroom verbruikt kan worden. 

Aandachtspunten

Deze aandachtspunten zijn van invloed op het uiteindelijke stroomverbruik van jouw zwembad:

  1. Type zwembadpomp
  2. Soort zwembadafdekking
  3. Type warmtepomp
  4. Een goede fundering
  5. Zwembad isolatie
Gerealiseerd zwembad met overkapping
Gerealiseerde zwembadtrap rechthoek.
Warmtepomp Aqua Forte
Zwembad realisatie

De frequentieregelaar

Als eerste is het aan te raden een frequentieregelaar aan te schaffen voor de filterpomp. Deze zwembadbesturing zorgt ervoor dat de filterpomp op een lage frequentie kan draaien, waardoor je minder stroomverbruik hebt. Hierdoor verbruik je niet alleen minder energie, maar ook het water wordt beter gefilterd. Dat zit namelijk zo, hoe langzamer het water door de filter stroomt, hoe beter het gefilterd wordt. Twee vliegen in één klap dus. 

Als je de pomp 24 uur laat draaien met frequentieregelaar, verbruikt je zwembad ongeveer 3,6KW. Je kunt er óók voor kiezen je zwembad 8 uur per dag te laten draaien, dan is het verbruik 1,2KW voor 8 uur draaien. Helemaal mooi is het, als je je zwembad laat draaien op de zonnepanelen die je misschien al wel hebt liggen.

De warmtepomp

Een zwembad is doorgaans een grote investering, wij begrijpen dus dat je het liefst heel veel maanden per jaar gebruik wilt maken van jouw toekomstige zwembad. Een warmtepomp kan hiervoor een mooie toevoeging zijn. Wij verkopen energiezuinige warmtepompen

Gemiddeld genomen neemt een warmtepomp 80% van de nodige energie uit de buitenlucht en 20% uit het stopcontact. Als voorbeeld: wanneer een warmtepomp een rendement heeft van 10KW, zal het uiteindelijk 2KW verbruiken. Bij de aanschaf van een goede, energiezuinige warmtepomp zorg je er dus voor dat het stroomverbruik minder is dan met een standaard warmtepomp.

Wacht niet langer met genieten.

De Solar lamellenafdekking

De zomers in Nederland worden steeds warmer én zonniger. Dat is mooi!! Vooral omdat met een Solar lamellenafdekking, de zon het zwemwater verwarmd en dit kan zomaar zo’n 5 graden of meer schelen. Dit zorgt er dus voor dat het stroomverbruik van je warmtepomp minder wordt. Door de speciale luchtkamers in de lamellen, wordt het zonlicht omgezet in warmte en ontstaat er een warmtewisseling tussen de lamellen en het zwembadwater. Dit betekent dus dat je zwembad verwarmd wordt dor deze Solar lamellen. En even als voorbeeld, onze huidige klanten met een zwembad met een Solar lamellenafdekking hebben de warmtepomp afgelopen zomer (2022) minimale uren laten draaien.

Voor meer informatie over de Solar lamellen die wij aanbieden kunt u kijken op de website van (Re)Cover.

Fundering

Een goede zwembadisolatie is natuurlijk de fundering van een goed en energiezuinig zwembad. Je kunt het zwembad op verschillende manieren verwarmen, maar het écht warm houden van het zwembad is natuurlijk de eerste stap. Een polyester of polypropyleen zwembad wordt op een fundering van betongranulaat geplaatst. Op de vloer van betongranulaat leggen wij duurzame en kwaliteit hoogwaardige XPS-isolatieplaten. Deze platen zorgen voor extra isolatie aan de onderkant van uw zwembad. Aangezien kou vanuit de onderkant optrekt is dit al een hele goede isolatie.

Gerealiseerd zwembad met Solar lamellen dek
Gerealiseerd zwembad met solar lamellen dek blauw

Isolatiemortel

Om het zwembad helemaal in vorm te houden, moeten we rondom het zwembad ook stabilisatie  storten. Veel zwembadbouwers doen dit met stabilisatiezand, betongranulaat of beton. 

Pacific Wellness gebruikt isolatiemortel van Frinsu voor het aanvullen van de zijkanten van jouw zwembad. In isolatiemortel zit EPS dat voor 98% uit lucht bestaat, hierdoor is de isolatiewaarde erg hoog. Het zwembad wordt dus niet alleen rondom aangevuld om de vorm te behouden, maar ook om je zwembadwater warm te houden. Je kunt er ook voor kiezen isolatiemortel in de sleuf te laten storten. Hier liggen alle leidingen die van het zwembad naar de technische ruimte lopen. Door deze leidingen ook te isoleren is het warmteverlies minimaal en je stroomverbruik verminderd hierdoor dus ook weer.

Storten van isolatiemortel rondom het zwembad
Gerealiseerd zwembad met solar lamellen dek blauw
Polypropyleen zwembad
Polypropyleen zwembad realisatie

Over Pacific Wellness

Pacific Wellness is sinds 2007 actief in de verkoop en plaatsing van zwembaden, sauna’s, infraroodcabines en spabaden aan zowel particulieren als bedrijven. Kortom, iedereen met wellness wensen kan bij ons terecht!

Vanuit onze showroom helpen wij klanten die uit heel Nederland en België komen. In 2011 zijn wij importeur geworden voor de Benelux van hoogwaardige polyester zwembaden. Door dit ruime aanbod van betaalbare zwembaden is de verkoop en plaatsing van deze zwembaden uitgegroeid tot één van onze belangrijkste activiteiten. Bekijk ons assortiment en sta versteld van hoe betaalbaar jouw eigen zwembad eigenlijk is!

Lees ook onze andere artikelen

Gerealiseerd zwembad met overkapping
Zwembad

Pacific Wellness en JUSTDIGGIT

Een polyester zwembad in eigen tuin De mogelijkheid om heerlijk te kunnen zwemmen in je eigen tuin met al die warme dagen. Dat wil toch iedereen? De zomers worden steeds…