Welke saunakachels zijn er?

Naast de traditionele houtkachels zijn er 3-type elektrische kachels die we onderscheiden: interne besturing, externe besturing en de bio-kachel. Alle kachels werken met lavastenen.

 

Interne bediening

Er zitten twee draaibare knoppen op de kachel zelf waarmee u de temperatuur en de tijd kunt instellen.

Prijsrange vanaf € 250,-

     

Externe bediening

De bediening zit op een paneel aan de buitenkant van de sauna. Hierop is digitaal de temperatuur en de tijd in te stellen.

Prijsrange vanaf: € 400,-

     

Bio-kachel

Een biokachel heeft externe bediening en u kunt naast de tijd ook de luchtvochtigheidsgraad instellen. Zo is de lucht in uw sauna sneller vochtig.

Prijsrange vanaf € 800,-  

 

Hoe krachtig moet mijn kachel zijn?

De grootte van de sauna bepaalt hoe krachtig de kachel moet zijn voor een ideaal vermogen. Een kachel met meer vermogen zorgt voor een snellere opwarming, terwijl een kachel met minder vermogen zorgt voor een langere opwarmtijd. We adviseren om minimaal het ideale vermogen te nemen. Aan de hand van onderstaande grafiek kunt u precies zien welk vermogen bij welke grootte past.

 

Klik op schema om te vergroten.

 

Voorbeeld: opwarmtijd en circulatie bij een sauna van 7 m3

Op de linker afbeelding ziet u een sauna met een kachel van 4,5 kW. Omdat het ideaal vermogen in een sauna van 7 kubieke meter 6 kW is, duurt het bij een 4,5 kW kachel langer voordat de sauna warm is. Op de rechter afbeelding ziet u een sauna met een kachel van 6 kW. Deze sauna is na 40 minuten al warm terwijl de sauna met een 4,5 kW kachel pas na 70 minuten warm is. We adviseren altijd een kachel te nemen met ideaal vermogen. U bepaart dan niet alleen in tijd, maar ook in stroomkosten.

 

                 70 minuten opwarmtijd*                             40 minuten opwarmtijd*

 

                  Kachel 4,5kW                                                        Kachel 6.0kW

 

(* Voorbeeld sauna afmeting ca. 175 x 200 x 200cm = 7m3)

 

Verschillende merken saunakachels die wij voeren: 

EOS, Sentiotec, SAWO, Harvia, Healthvision en Helo.