2. Uitleg infraroodstralers

Full Spectrum stralers

De bekendste Full-Spectrum stralers zijn de Philips Vitae lampen. In tegenstelling tot andere infraroodstralers geven deze zichtbaar oranje-geel licht. In plaats van een keramische of metalen huls is de weerstand omringd door een glazen buis, net zoals bij een halogeenlamp. Er worden geen thermische isolatoren zoals zand of magnesiumoxide gebruikt rond de weerstand. In de meeste gevallen wordt er voor deze straler wel een rood keramisch filterglas geplaatst om het felle licht te filteren en de warmte door te laten.

Kortegolfstralers zouden een diepere inwerking hebben in de menselijke huid, zelfs tot 6 mm diep. Via watergekoelde lampen en in laboratoriumomstandigheden slaagt men erin om temperaturen te ontwikkelen boven de 1650 graden en 80% IR-A te ontwikkelen. Op dode organische materie werden hierbij effectief penetraties gemeten van meer dan 6 mm. Dit zorgt ervoor dat de straling dieper doordringt en ook de spieren en gewrichten beïnvloed. Om deze reden gebruikt men deze stralers vaak voor therapeutische doeleinden. Veel gebruikers ervaren verlichting van pijn in onder andere spieren en gewrichten.

Onze Full Spectrum lampen geven maximum 27% kortegolf straling af, wat een stuk hoger ligt dan de keramische en metalen buisstralers. Hierdoor kan men het lichaam veel sneller opwarmen en ligt de efficiëntie een stuk hoger, althans in tijd. Een infraroodcabine die uitgerust is met deze type stralers dient niet vooraf opgewarmd te worden en in een tijdsbestek van 15 minuten haalt men dezelfde intense zweetreactie als in een cabine met conventionele stralers in een half uur.

Het voordeel van full spectrum is dat de opwarmtijd nihil is. De gebruiksduur per sessie is beperkter in vergelijking met de lange golf stralers gezien de hoge intensiteit van full spectrum stralers.
Een vuistregel is dat full spectrum stralers een therapeutisch karakter hebben, terwijl langegolf stralers meer dienen ter ontspanning.

Op de Full-Spectrum stralers van Healthvision wordt 5 jaar garantie gegeven.

Soort straling: 

IR-A 27% korte golf
IR-B 58% midden golf
IR-C 15% lange golf

Wordt gebruikt in:

  • Healthvision Exclusive Serie
  • Healthvision Elite Serie
  • Maatwerk infraroodcabines en sauna’s

 Zie grafiek.

 

Incoloy/ magnesiumoxide stralers

Incoloy® stralers geven lange en middengolf infrarood straling. Deze stralers kenmerken zich door een rustige gelijkmatige opbouw van de warmte en zorgen voor een constante temperatuur in de cabine. De cabine leent zich zo ideaal ter ontspanning en rust.

De opbouw van deze stralers bestaat uit een metalen weerstand die is omringt met respectievelijk roestvrij staal, aluminium of Incoloy® . De diameter van de buis is ongeveer 7 mm en de wanddikte 0,3 mm. Binnenin en rondom de spiraalweerstand zit enkel magnesiumoxide die onder druk wordt samengeperst. Op de buitenkant van de metalen buis wordt een dunne laag keramische coating gezet om infraroodfrequenties te bekomen. In tegenstelling tot andere lange golfstralers kunnen deze stralers in verschillende vormen gebogen worden. Het is zelfs noodzakelijk om de hulzen in een U of M-vorm te buigen om op die manier de lengte van het element en de temperatuur te beïnvloeden. Op deze manier wordt een optimaal rendement van de straler gecreëerd.

Wat is dan Incoloy? Incoloy® is een populaire versie van de roestvrijstalen straler. Het Amerikaanse bedrijf Special Metals Corporation is de fabrikant van deze nickel-chroom-aluminium legering en is de eigenaar van de gedeponeerde merknaam Incoloy® . Als dusdanig heeft Incoloy® niks met infraroodstralers te maken maar wordt het als stabiele legering voornamelijk gebruikt voor het fabriceren van elektrische weerstanden in de chemische nijverheid. In vele huishoudtoestellen vindt men Incoloy® weerstanden terug, geplooid in allerlei vormen en op verschillende lengtes, voor het opwarmen van water in de afwasmachine en het koffiezetapparaat of het bakken van vlees op een elektrische barbecue. Om heilzame infraroodfrequenties te genereren wordt een gewone Incoloy® weerstand voorzien van een keramische coating en op een specifieke lengte gebracht. Incoloy® stralers zijn er in U en M-vorm en worden ingebouwd in reflectoren. In vergelijking met bijvoorbeeld de keramische stralers geven Incoloy® stralers iets minder midden - en kortgolvige infraroodstraling af.

Op de Incoloy stralers van Healthvision wordt 5 jaar garantie gegeven.

Soort straling:
IR-C 95% lange golf
IR-B 5% midden golf

Wordt gebruikt in:

  • Healthvision Exclusive Serie
  • Healthvision Elite Serie
  • Maatwerk infraroodcabines en sauna’s

 Zie grafiek.